Илон Мъск разкри днес подробности около своя план да направи Tesla отново частна компания. След като прибързаното му изказване преди няколко дни предизвика доста въпроси от американските регулатори, сега той излезе с подробно обяснение.

„Още преди две години Националният фонд на Саудитска Арабия се обърна към мен относно идеята Tesla да стане частна. Срещнахме се още в началото на 2017 г. и те изразиха интерес, тъй като за тях е важно да не разчитат само на петрола. След това имахме още няколко срещи в рамките на следващата година, за да обсъдим евентуалната сделка. Очевидно фондът има повече от достатъчно капитал за това“, пише Мъск.

По негова оценка компанията струва 72 млрд. долара, като тази сума повдигна въпроса, дали Мъск е нарушил финансовите закони, разкривайки публично подобна информация.

Когато и ако бъде направено официално предложение, бордът на директорите на Tesla трябва да го разгледа. Ако той го одобри, ще се търси одобрение от регулатор и след това планът ще бъде представен на акционерите за гласуване. Засега няма конкретни времеви рамки за това.