В свят, в който всеки иска парче от нарастващата индустрия на самоуправляващите се автомобили, може да се наложи да свикнем с новини за кражби, предателство и търговски тайни. Американските власти току-що са арестували бивш служител на Apple за кражба на тайни от гиганта, съдържащи информация за технология за автономни коли.

Китайският инженер Сяолан Джан е бил задържан, след като е преминал през пунктовете за сигурност на международното летище в Сан Хосе, за да се качи на полет за Китай. Според подадени в съда документи той е откраднал вътрешнофирмени документи и данни на Apple, за да ги предаде на китайски стартъп.

Джан проектирал и тествал платки за анализиране на сензорните данни и имал достъп до строго секретна информация за развитието на умния автомобил. Той информирал компанията, че се връща в Китай за постоянно, за да работи за местна млада компания на име Xiaopeng Motors, след като се върнал от отпуската си по бащинство. Служителите на Apple бързо съобщили на властите за възможна кражба, защото прекият ръководител на Джан забелязал нарастване на мрежовата му дейност и открил, че е посетил щабквартирата на гиганта в средата на отпуската по бащинство, когато се предполага, че е бил в Китай.

По-голямата част от мрежовата активност на Джан "се състои от групови търсения, както и от целенасочено изтегляне на много страници с информация от различните приложения с поверителна база данни".

Около 5000 от над 135 000 служителите на Apple на пълен работен ден работят по проекта за автомобили. От тях около 2700 служители имат достъп до една или повече бази данни на Apple, съдържащи информация за проекта, става ясно от иска.