Електрическият леопард Volkswagen I.D. R току-що счупи 20-годишния рекорд за изкачване на тазгодишното издание на Goodwood Festival of Speed. Шофиран от Ромен Дюма, Volkswagen I.D. R покори трасето само за 41.18 секунди, което е с половин секунда по-бързо от постижението на бившия пилот от Формула 1 Ник Хайдфейлд от 1999 г.

Рекордният пробег идва само месец след като Дюма и Volkswagen I.D. R счупиха рекорда за е-кола на прочутата писта Нюрбургринг в Германия. Тогава носеният от 680 конски сили Volkswagen I.D. R изпревари постижението на суперколата ЕР9, построена от китайската компания NIO.

Дюма държи рекорда за най-бързо изкачване на емблематичния връх Пайкс пийк в щата Колорадо, за което състезание именно бе построен Volkswagen I.D. R.

За да бъдем честни към Хайдфелд, който направи своя рекорд с болида от Ф1 McLaren MP4, Volkswagen I.D. R е проектиран изцяло именно за състезания като това. Докато преди 20 години Хайдфелд се бореше с всеки от 780-те коня на своя болид, който можеше да напусне пътя и при най-малкото потрепване на волана, могъщият Volkswagen I.D. R изглежда почти отегчен, докато Дюма покорява трасето.

Това не е първото излизане на Дюма и Volkswagen I.D. R на пистата в Гудууд. Миналата година двамата поставиха рекорд за най-бързо изкачване с е-кола, който се оказа и третото най-бързо постижение изобщо. Междувременно Volkswagen направи промени по дизайна на колата, с което я превърна в кандидат за бъдещи нови рекорди.     

Виж още: Софтуерът на фаталните Boeing 737 Max - разработван от индийци с надница 9 долара на час

 

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

262 | 14.07.2019
Още от Tech

Поставянето на Huawei в черния списък предизвиква масови уволнения в САЩ

39 | Преди 11 ч.