В Индия замърсяването на въздуха се е превърнало в огромен проблем и за здравето на хората, и за икономиката на страната. Ето защо правителството в Индия има грандиозен план за справяне с проблема - до 2030 г. всички автомобили, продавани в страната, да бъдат електрически.

Министър Пиюш Гоял, който отговаря за изкопаемите горива на страната, разкри този план. Целта е да се намали цената на електрическите превозни средства и вносът на гориво, както и да се подобри здравето на населението.

Той сравни инициативата с успешното популяризирането на LED крушките през 2015 г., с което се предвижда драстично да се намалят сметките за енергия.

Според The Independent г-н Гоял е изчислил, че електрическата автомобилна индустрия първоначално ще изисква правителствена помощ, но само за две-три години. След това индийското правителство очаква, че производството на електрически превозни средства ще се "задвижва от търсенето, а не субсидиите“.

В доклад за замърсяването на въздуха в Индия се посочва, че без незабавни действия и "стабилна система за наблюдение" проблемът ще се влоши: "Тенденциите на замърсяване на Индия е нараснал и страната дори изпреварва Китай по брой на смъртните случаи в резултат на замърсяване на въздуха на открито (за 2015 г)." Делхи е най-замърсеният град в Индия – там е установено, че концентрацията на прахови частици е 13 пъти над годишната граница, определена от Световната здравна организация (СЗО).