Често виждаме производителите на автомобили да се опитват да разбият електрическите рекорди на скоростта на сушата, но къде са лодките? Не се безпокойте - Jaguar, Vector и Williams усещат нуждата от морска скорост.

Състезателната дивизия на Jaguar Land Rover поставя рекорд за скорост и показва посоката, която компанията следва - прекъсване на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и състезания с електрически SUV-ове.

Jaguar Vector Racing са поставили нов световен рекорд за скорост по вода с електрически двигател - 142.62 км/ч, постигнати в Англия. За сравнение предишното постижение в тази графа е от 2008 година със 123.60 км/ч. Най-високата скорост, постигана на водна повърхност, е 511.12 км/ч от Кен Уорби през 1978 г. с лодка с реактивен двигател.

Малката електрическа лодка е разработена от състезателните експерти от Vector, заемайки електрическата задвижваща система от Williams Advanced Engineering. Характеристиките на двигателя, батериите и контролера не се споменават, но са подобни на тези, които Jaguar използват в състезанията на Formula E за електрически коли.

Jaguar Land Rover напоследък се фокусира силно върху използването на електричество за придвижване. Миналата година те обявиха, че от 2020 г. ще произвеждат единствено хибридни и електрически автомобили. Два месеца преди това Volvo си поставиха подобна цел - от 2019 г. ще произвеждат само електрически и хибридни автомобили и над милион продадени електрически автомобили до 2025 г.

За момента единственият електрически автомодел на британската компания е I-Pace.

Тагове: