Нов изкуствен интелект (AI), разработен от компанията Affectiva, ще наблюдава шофьорите по време на път и ще взима мерки, ако по някаква причина те не могат да запазят концентрация зад волана.

Системата, наречена Automotive AI, разбира кога внимавате и кога не и така потенциално може да спаси много човешки животи от инциденти, свързани с уморени и разсеяни шофьори.

Според Affectiva това е първата по рода си система, вградена директно в автомобила. Automotive AI може да разпознава различни емоции и изражения от база данни с над 6 милиона човешки лица. Така например ако ви се приспи, докато шофирате, системата ще разбере. Ако сведете поглед към екрана на смартфона - също. Това, което ще последва, е звуков сигнал, който подсеща водача, че губи концентрация.

Automotive AI може да изучава дори пътниците за допълнителни тревожни сигнали.

Изкуственият интелект ще бъде достъпен за производителите на стандартни автомобили като система за засичане и предупреждаване.

Независимо дали компютърът кара или не, изкуственият интелект очевидно има място в технологията на пътуване на близкото бъдеще и ако изобретението на Affectiva действително сработи, то има потенциала да промени поне малко тъжната статистика, според която над един милион души годишно умират в катастрофи.