Точно когато изглеждаше, че Китай ще бъде златна мина за Tesla, търговската война на САЩ с азиатската страна промени всичко това. През уикенда Tesla повиши цената на моделите Model S и Model X за този пазар с около 20 процента. По отношение на твърди цифри това означава, че ще струва съответно около 22 000 и 37 000 долара повече, за да купи един от е-моделите в региона, в зависимост от конфигурацията. Този огромен неуспех дойде само месеци след като Пекин намали ограниченията върху чуждестранните производители на автомобили. През май компанията намали цената на Model X за Китай с 14 000 долара.

Новата мярка на Мъск обаче идва, след като Китай въведе ответни мита върху вноса на американски коли в отговор на хода на президента Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на китайски стоки за 34 милиарда долара. Това прави Tesla един от първите американски играчи на пазара на автомобили, който вдига цените в зората на търговската война.

В четвъртък Ford обяви, че засега няма да повишава цените на колите, включително и на луксозни модели Lincoln, които носят най-голяма печалба на компанията.

Сега изглежда, че Мъск няма друг вариант, освен да заложи на по-високо производство, ако иска да продължи да вкарва толкова коли в Китай.