Като добре информиран потребител вероятно сте наясно, че приложенията на вашия телефон много рядко ги е грижа за сигурността на данните ви. Всъщност по-голямата част от тях са съвсем съзнателно конфигурирани така, че по подразбиране да изпращат непрекъснато информация, било на създателите си, било на самите компании, произвели устройството, което използвате.
За щастие много често можете да ограничите подобни своеволия, но е важно, първо, да знаете как и, второ, винаги да имате едно наум, че без ваша намеса вероятно почти всяка инсталирана апликация непрекъснато разпраща данни от телефона ви до къде ли не.
С това кратко ръководство се надяваме да ви помогнем да се погрижите вашите лични данни да си останат именно такива – лични, и да прекратите веднъж завинаги подобни нежелани „споделяния“ без ваше изрично съгласие.

Android приложения

Не е тайна, че апликациите, които работят под управлението на популярната Google операционна система на Google, непрекъснато събират информация за ежедневните ви активности - вашите търсения в уеб, какво пазарувате, четете, гледате и слушате. Разбира се, официалната причина е, че по този начин те могат да ви предложат т.нар. таргетирана реклама, която най-добре да пасва на вашите лични интереси и предпочитания.
На теория това звучи добре, но на практика е нахална злоупотреба с неприкосновеността на личното ви пространство. Да не споменаваме, че тази постоянна комуникация във фонов режим хаби от скъпоценния заряд на батерията на телефона ви и ви точи ценни мегабайти от интернета.

Повечето модифицирани версии на Android – интерфейси като EMUI на Huawei например, разполагат с изключително детайлни вградени инструменти за ограничаване достъпа до интернет на всяка една инсталирана апликация.

При стоковата версия на Android обаче аналогичните настройки са заровени малко по-надълбоко. За да достигнете до тях, отворете менюто Settings -> Network & Internet -> Data usage -> Mobile data usage.
След това изберете приложението, което искате да ограничите, и изберете Off за опцията Background data. Повторете същото и за менюто Wi-Fi.

Имайте предвид, че тази настройка ограничава достъпа на съответното приложение само когато то е заредено и работи във фонов режим. Ако искате тотално да отрежете достъпа му до интернет, ще трябва да използвате допълнителни инструменти като NetGuard например.

Spotify

Имате си любима гилти плежър група и слушате албумите ѝ по 200 пъти на ден? Ако искате това да си остане лично ваша работа, добре е да забраните на Spotify да споделя с целия свят вашите музикални предпочитания.
По подразбиране приложението на услугата е така настроено, че да показва вашата активност без ограничения, с всички останали потребители.

Ако искате да промените това, докоснете зъбното колело и в менюто Settings намерете секцията Social, а след това променете настройките за Listening Activity и Private Session.
Spotify предлага и допълнителни настройки за споделяне, но те са достъпни само в настолната версия на приложението.

Facebook Messenger

За разлика от WhatsApp и Viber, Messenger не шифрова по подразбиране съобщенията, които изпращате през платформата. Приложението всъщност поддържа такива функции, но за да ги използвате, трябва да ги активирате ръчно.
За целта в листата си с контакти докоснете иконата на потребителя, с когото искате да общувате шифровано. След това докоснете удивителната горе вдясно и от менюто изберете Go to secret conversation. Ще се отвори нов прозорец за разговор със съответния потребител, в който вече съобщенията, които разменяте, ще са двустранно защитени с протокол за шифроване.

Facebook

Социалната мрежа сякаш непрекъснато търси нови и нови начини да щурмува и бездруго крехкото ни лично пространство. Една от последните новости на платформата е т.нар. алгоритъм за лицева идентификация, който вече е толкова съвършен, че разпознава лицето ви дори в снимки и видеа, в които не сте тагнати.
Тази функция, разбира се, е активна по подразбиране и ако не желаете подобни „екстри“, ще трябва да я изключите ръчно. За тази цел отворете менюто с настройки на мобилното приложение и намерете секцията Privacy shortcuts. Там от менюто Control face recognition изберете отговор No на въпроса Do you want Facebook to be able to recognize you in photos and videos? (Искате ли Facebook да може да ви разпознава в снимки и видеа?)

Chrome

Браузърът по подразбиране на всяко Android устройство е истинска златна мина за всеки нетърпелив да научи най-съкровените ви тайни. Затова първата ви работа, преди да започнете да го използвате, е да промените някои от настройките му за сигурност по подразбиране.
Първо се уверете, че така наречените „Доклади за използване“ (Usage reports) са изключени. Така Google няма да получават непрекъснато информация за вашите предпочитания при сърфиране, всеки сайт, който посещавате, и изобщо как използвате браузъра си.

Влезте в менюто с настройки (Settings) и от секцията Privacy (Сигурност) изключете функцията Usage and crash reports, която по подразбиране е On (Включена).
Ако не желаете Chrome да изпраща информация за вашите търсения, премахнете отметката и от Search and URL suggestions (Предположения за интернет адреси и търсения).

Задължително активирайте и функциите Do Not Track (Не следи) и Safe Browsing (Безопасно сърфиране), които (невероятно, но факт!) са изключени по подразбиране.

За максимална сигурност вероятно ще искате да изключите и функцията за автоматично попълване на чувствителни данни, като номера на банкови карти и сметки в секцията Payment methods. Също така добра идея е да промените настройката Location (Местоположение) в секцията Site settings (Настройки за сайтове) на Ask first (Първо попитай).

Съветваме ви да не обръщате внимание на настояванията на Chrome, че трябва да активирате функцията Chrome Sync. Макар да изглежда удобна, тя може да ви създаде главоболия – ако спай- или адуеър зловредни програми заразят едно от устройствата ви „благодарение“ на тази опция за синхронизиране, рискувате заразата да се разпространи върху всички системи, на които използвате Chrome.

Още по-лошо – ако някой открадне лаптопа или телефона ви, да речем, благодарение на Chrome Sync той лесно може да получи достъп до данните на другото ви устройство (или устройства), с които браузърът е синхронизиран.

Оцени:
Рейтинг: 3
Най-четени
Всички

Стивън Кинг заби кинжал в сърцето на критиците на Game of Thrones

305 | 17.05.2019
Още от Tech

Помните ли Анонимните? Вижте какво става с хактивистите сега

0 | Преди 4 ч.