В случай, който представлява невероятен законов прецедент, немската прокуратура реши да не търси отговорност за включването на свастики във видеоигра.

Играта Bundesfighter II Turbo бе издадена миналата година от Funk Media и не е обикновена игра, а дигитална инициатива да се стимулира участието на младите немци в местните избори. Спор предизвика обаче появата на свастика, която по принцип е забранена със закон в Германия. Въпреки това прокуратурата потвърди, че няма да има правни последици за създателите. Тя вижда играта като “продукт за просвещаване на обществото” и като такъв тя не подлежи на цензура.

Това е първият известен случай с немското правосъдие, когато нацистки символи в игра няма да бъдат преследвани.

Поради спецификите на страната и нейното желание да се дистанцира от историческото си минало, Германия не възприе общата европейска система за рейтинг. В резултат игрите там се подлагат на анализ от страна на Комисията за контрол на развлекателния софтуер, която е известна с традиционно суровите си изисквания. Отчасти поради това и отчасти поради факта, че Германия е голям потенциален пазар за видеоигри, много производители и издатели са склонни да отделят време и ресурси за създаването на локализирана версия на своите игри, съобразена с местните условия на издаване на рейтинг. Така например немските издания на GTA III, Vice City и San Andreas бяха преработени, така че да получат рейтинг 18+, който да им позволи да бъдат пуснати в продажба. Нецензурираните версии на последните две просто бяха забранени в страната.

Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Play

Най-популярният ретро емулатор официално в Steam от 30 юли

15 | 16.07.2019