Компанията за е-спортове Skillz обяви, че десетимата най-добри професионални играчи са спечелили над 8 милиона долара през 2018 г. Нещо още по-любопитно - седем от тях са жени.

Наградните фондове, които те са си поделили през последната година, са три пъти по-големи от изкараното от топ играчите през 2017 г. Това е добър знак за растежа на е-спорта на фона на мобилния гейминг, който се оценява на 70 милиарда долара.

Както се разраства самата гейм индустрия, така се повишават и наградите от професионални състезания. Така например през 2018 година престижният турнир DotA 2 International раздаде 25 милиона долара, което е повече, отколкото наградният фонд в спортни състезания като Инди 500 и тенис турнира „Мастърс“.

Между 2017 и 2018 г. наградните фондове за е-спорт са се увеличили с 31 процента. Най-печелившият играч в мобилният е-спорт сегмент заема шесто място в класацията на най-печелившите е-спорт играчи изобщо за 2018 г.

Класацията на Skillz е базирана на наградите, печелени от всеки състезател, без в тях да влизат таксите за участие в дадените турнири.

„Най-добрите е-спорт играчи показват същото вдъхновение, което виждаме в най-големите спортни звезди в този все по-дигитален свят“, коментира компанията.

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

---

Спадът в продажбите на iPhone вече с ясно изражение. Числата са стряскащи

 

Най-четени
Всички

Galaxy Note 10 с нов чипсет. Вече е властелинът на производителността

136 | 18.07.2019
Още от Play

Е-спорт професионалисти печелят повече от президентите на САЩ и Китай

11 | 19.07.2019