Усилията на Apple да намали своята зависимост от Samsung в доставките на смартфон екрани са ударили на камък. По информация на Wall Street Journal производствени проблеми са причина LG да е изостанал значително в графика за изработването на OLED дисплеи за новите модели iPhone, които се очаква да излязат на пазара тази есен. Подизпълнителите на Apple трябва да започнат своите доставки на компоненти през юли, когато започва масовото производство на новите смартфони на компанията, допълва изданието.

Недостатъците на единствения доставчик

Технологичният гигант се въздържаше от използването на OLED екрани дълги години, като първият му модел с тази технология е iPhone X. Тези дисплеи са по-тънки и гъвкави спрямо своите LCD събратя. Проблемите на LG са повдигнали вътрешно въпроса в Apple дали да разчитат на южнокорейската компания като алтернативен доставчик на OLED екрани. От една страна, подобни забавяния могат да компрометират дебюта на новите устройства. От друга – използването само на един доставчик има своите недостатъци. В момента всички дисплеи за iPhone X са изработени от Samsung.

Компанията от Купертино се опитва да намали тази зависимост, защото двата гиганта са основни конкуренти на пазара за смартфони. Има и друг момент – когато доставчикът е само един, Apple няма лостове и възможности да договори по-изгодни условия за компонентите. OLED екранът е най-скъпата част в новия iPhone X и отговаря за близо една трета от производствените разходи, показва разследване на изследователската фирма Fomalhaut Techno Solutions. Според анализатори тя е и една от основните причини стойността за крайния потребител на последния флагман да е 999 долара. Високата му цена е отблъснала доста клиенти, което доведе и до по-малко продажби от очакваните и принуди Apple да спре доставките. Ако компанията използва втори подизпълнител, ще може да намали разходите за този компонент, което ще ѝ позволи или да увеличи маржа на печалбата или да понижи цената на смартфоните си.

Ролята на LG

Според информация на WSJ, Apple планира да представи три модела iPhone през есента, като два от тях ще разполагат с OLED екрани. Прогнозите са компанията да поръча около 100 млн. екрани с тази технология. Ако Apple продължи да работи с LG, южнокорейската компания трябва да достави около 20% от тези дисплеи за новите модели iPhone.

Подразделението LG Display е сред водещите доставчици на OLED екрани, но за телевизори. Производителният процес за подобни панели и такива за смартфони изискват различни технологии, които южнокорейската компания още не е изпипала, допълват източниците на WSJ. LG все пак е получила възможност да предостави трета серия от прототипи за OLED екрани, за да получи финална оценка. Обикновено Apple изисква само две прототипни серии от своите доставчици, преди да започне масово производство.

Най-четени
Всички

Galaxy Note 10 с нов чипсет. Вече е властелинът на производителността

136 | 18.07.2019
Още от Tech

Космическата централа на Apple стана една от най-скъпо оценяваните сгради в света

13 | Преди 18 ч.