По време на Автомобилното изложение Шанхай 2015 гигантът General Motors представи зашеметяващо изглеждащ прототип на "автомобил на бъдещето" - Chevrolet-FNR. Според представите на дизайнерите и инженерите на компанията бъдещите модели автомобили ще представляват истински "трансформери" - ще могат да променят някои от особеностите си в зависимост от нуждите и обстановката и, разбира се - ще бъдат натъпкани с датчици и радари за автономно, безпилотно управление.

 

Когато един такъв интелигентен автомобил премине на автоматично управление, то предните седалки ще могат да се завъртат на 180 градуса, така че седящите отпред комфортно да могат да разговарят лице в лице с останалите хора в купето, докато автомобилът ги вози.

 

Най-вероятно Chevrolet-FNR няма да има и стартов бутон (камо ли ключ за стартера). Вместо това превозното средство ще използва технология за ирисово разпознаване на очите на шофьора. Ако снимка на вашите очи фигурира в базата данни на автокомпютъра, вие дори няма нужда да палите двигателя - той ще се стартира сам. На всичко отгоре превключването между ръчен и автоматичен режим на управление ще става само с жестове.

 

Според проектантите фаровете на автомобила ще осветяват пътя напред с лазерни лъчи, а вратите ще се отварят и затварят нагоре точно като криле на пеперуда. Засега е неясно с каква механика ще разполага автомобилът (скоростна кутия и прочее), но е заявено, че двигателят ще бъде електрически с възможност за безжично зареждане от малки разстояния.

 

Ето и какво смята ключовата фигура в компанията Google Ерик Шмид за бъдещето на автономните превозни средства

 

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

292 | 14.07.2019
Още от HiEnd

За пръв път самолет се приземи напълно сам (ВИДЕО)

34 | 09.07.2019