В последно време често се появяват интересни архитектурни идеи, на пръв поглед без никакъв потенциал да се превърнат в реалност, но затова пък са чудесна храна за размисъл. Поредната новост в тази област идва от китайски архитекти от компанията CRG Architects, които предлагат да издигнат два небостъргача в едно от най-големите гета в света в Мумбай, Индия. Интересното в случая е, че те няма да са обикновени сгради, а ще са направени от контейнери, в които преди това са превозвани товари с морски кораби.

 

Първоначално разработен за дизайнерски конкурс, който е имал за цел да открие начин за използване на контейнерите при строителството на жилищни постройки в Мумбай, проектът за кули близнаци има височина от 400 и 200 метра съответно. Двете здания биха били чудесно абстрактно украшение за града заради своята външност и форма.

По-голямата кула, ако изобщо някога бъде построена, би имала площ от 78 383 квадратни метра и ще се издига на височина от 139 етажа, докато по-малката ще е с площ 26693 кв.м и височина от 78 етажа. Тъй като контейнерите по никакъв начин не биха издържали сами на огромното натоварване, те ще бъдат подсилени с бетонни и стоманени конструкции. За проекта ще са необходими около 4500 контейнера, като според авторите двете сгради биха осигурили дом за около 1300 семейства.