Тайванският производител TSMC ще е ексклузивен партньор на Apple за производството на чиповете A10, предназначени за следващото поколение iPhone, което ще извади Samsung от играта, твърди China Times, цитиран от AppleInsider. 

Производството на новия процесор ще стартира през март следващата година по 16 nm процес, добавя China Times. Чипът ще използва InFO (integrated fan out) архитектура, което ще намали разходите и ще подобри производителността. 

Това също ще позволи на Apple да премине към system-in-package подредба, подобна на S1, използвана в Apple Watch. Тези подобрения ще направят A10 по-бърз и ще позволят значителното смаляване на чипа, за да се освободи място за по-голяма батерия например. 

Сегашното поколение процесори Apple A9, използвани в новите iPhone 6S и iPhone 6S Plus, се произвеждат от Samsung и TSMC. През последните години Samsung беше производител на чиповете от серията A с фабриката си в Остин, Тексас, но мечтата на Apple да се откъсне от зависимостта си от корейската фирма може най-накрая да се сбъдне. Очаква се също тайванската TSMC да продължи производството на чиповете A8, които се ползват в Apple TV и iPad Mini 4. 

Следващото поколение iPhone - iPhone 7 и iPhone 7 Plus - ще излязат в продажба след около година. Очаква се различни варианти на A10 да се използват и в бъдещите таблети iPad. 

Прочетете: Потвърдено: iPhone 6S и 6S Plus имат 2 GB RAM