Дизайнът на Galaxy S6 Edge е страхотен за гледане, но извитият дисплей не добавя реални ползи за потребителското изживяване. Извитият LG G Flex 2 се усеща страхотно в ръката, но производителността му не е достатъчна, за да се конкурира с другите. HTC има страхотен софтуер и инструменти за редакция на снимки, но всичко това за сметка на по-слабата камера. Без значение дали софтуерът не отговаря на качеството на хардуера или обратно - производителите винаги инвестират цялата си енергия в правенето на само половината от флагшип преживяването наистина страхотно за сметка на другата половина.

Това написа един технологичен блог наскоро. И няма как да не се съглася.

Производителите често игнорират важни части от потребителското изживяване, но все така продължават да таксуват премиум за нещо, което не е точно премиум. Точно заради това реших да изведа петте най-често срещани грешки, които производителите си позволяват.

 

Липса на здравина при хардуера

Да, всички нови телефони са премиум, елегантни и използват много добри материали. Но те не са достатъчно добри, за да издържат на ежедневните проблеми, които потребителите срещат. Голяма част от нас са непохватни и изпускат телефоните си. Други пък ги слагат в чантата или джоба, в който се намират и други прекрасни неща като ключове. Това, естествено, води до значителни надрасквания, счупени екрани и съсипан корпус. Ще кажете да си купим калъф, но за какво съм дал 1500 лева за метал, след като ще го скрия пак под пластмаса или гума? Предишните топ телефони от ерата преди смартфоните не задължително използваха пластмаса за корпуса си. Имаше си и метални Nokia и Samsung, които падаха на земята, но никога не се чупеха толкова, колкото сегашните смартфони. Колкото и да ми хвалят Gorilla Glass, най-малкото падане или допир до ключ - чао на дисплея. А да не споменаваме, че една част за смяна излиза колкото половин нов телефон.

 

Липса на иновация

Това, което ме притеснява, и за което съм писал многократно, е липсата на практична иновация при производителите. Те продължават да ни продават едно и също в нова (а понякога и еднаква) опаковка. Прави се иновация в името на иновацията, а не защото има реална нужда от “подобрението”. Извитият екран на LG няма нито една реална полза. Извитите ръбове на Galaxy Edge предлагат лента за известия. Все едно някой ще си сложи телефона с лице към масата - никога.

Последната година понамаля фокуса върху ядрата, RAM и графичните ускорители. Това дава малко надежда, че наистина почва да се мисли за важните неща, а именно цялостното потребителско изживяване.

 

Слаба батерия 

Огромен проблем за всеки нов потребител на смартфон, а и не само, е слабата батерия. Да, има и такива, които обещават 2 дни работа, но всички знаем, че това е по-скоро блян. Естествено, че тези мега процесори, и дисплей точат батерия, но това не е оправдание. Всяка година технологичните журналисти съобщават за нова технология, която или позволява зареждане на телефона до 100% за 10 минути, или функционира по тотално различен начин и гарантира изключително дълъг живот. Това, разбира се, никога не пристига в новите телефони. Истината е, че производителите просто не желаят да се фокусират върху батерията.

 

Софтуер на последно място

За мен на първо място е софтуерното потребителско изживяване. Каквито и хардуерни спецификации да има един телефон на хартия, важно е как се държи той в реална обстановка. Не можеш да ме убеждаваш, че имаш 2-4-6-8 ядра и телефонът ти да забива при елементарни задачи като браузинг. Не можеш да се хвалиш с бенчмаркове, а лагът да е второто име на потребителския ти интерфейс. Хубаво е, че производителите осъзнаха, че нямаме нужда да махаме на телефона си, да си мърдаме очите и какво ли още не. Това, което категорично си личи при тазгодишните устройства е опростяване на интерфейса - философия, която Apple и Microsoft отдавна се опитват да наложат. Масовият потребител иска да извади телефона си и да направи снимка. Не иска да си играе с ISO, с баланс, с мегапиксели. Него го интересува само какво е качеството на снимката, която е направил преди 2 секунди за половин секунда. Добре е, че компаниите най-накрая го осъзнаха.

 

Неоправдана цена

Най-тежкото за всички е константното вдигане на цените на телефоните и таблетите. Решил съм най-накрая да сложа премиум корпус - цената скача със 100 долара спрямо миналогодишния флагман. Правя нулеви промени по хардуера, запазвам дисплея, сменям процесора и леко пипвам дизайна - цена, значително по-висока от тези на конкурентите. И ако преди производителите се оправдаваха с иновациите, частите, които инкорпорират в устройствата си, днес оправдание за неоправдано високите цени няма. Съгласен съм за по-високата цена на Galaxy Edge, защото технологията за дисплея е нова и все още не е масова. Съгласен съм и за LG G Flex 2. Но при другите флагмани оправдание няма.

И на последно място - вградената памет. Хубаво премахвате microSD картите, но поне увеличете вградената памет, за да компенсирате. 16 GB са крайно малко (iPhone 6?). Подобрение в тази посока също има - флагманите вече започват от 32 GB, но отново за сметка на цената. А разликата в цената на флаш паметта от 16 GB и 32 GB е буквално няколко долара. Това обаче не ги спира да таксуват 100 долара.

Изображения: Karlis Dambrans/Flickr

Прочетете: Нямаме нужда от Nokia с Android