Комуникацията е много по-визуален похват, отколкото си мислим. Незнайно защо обаче хората не успяват да уцелят правилния начин, по който да предадат по позитивен начин безмълвното послание, така важно за бизнес средите, а, напротив – твърде често неволно слагат прегради, сплашват, нервират и отблъскват събеседника си. Езикът на тялото понякога може да бъде най-големият помощник, стига да знаете как да го използвате осъзнато.

Текст: Цветомира Панчева

 

Ако искате да покажете надмощие

Един от начините да повишите собственото си самочувствие в напрегната ситуация и да се почувствате по-уверени е да покажете надмощие пред авторитетните фигури. Проучвания в Университетите Харвард и Колумбия сочат, че е достатъчно да заемете „властна поза“ за около две минути, за да стимулирате по-високи нива на тестостерон в организма си – отговорния хормон за доминиране, като в същото време намалява нивата на кортизола, хормона на стреса. Една от тези пози е с леко разкрачени крака, със сочещи навън пръсти, с ръце, отпуснати до тялото, изправен гръб. Опитайте я, когато се чувствате неловко, неуверени или просто искате да усетите малко повече сигурност в себе си. Противно на очакванията, хората не възприемат тази поза като негативна – но е достатъчно да скръстите ръце пред себе си, за да се превърне в такава. Като ги оставите спокойно до тялото си, докато разговаряте, ще повлияете на начина, по който се чувства човекът отсреща – излъчвайте самоувереност, не заплаха.

 

Ако искате да си осигурите подкрепа

Звучи малко странно, но мозъкът възприема физическите бариери, поставени между хората, като бариери и в отношенията им в момента. Казано по друг начин, ако разговаряте с някой по важни теми, а между вас има каквато и да е преграда, той ще ви възприеме много по-отдалеч, а това е разрушително в момент, в който търсите съдействие от някого. Съветът е да премахнете всичко блокиращо прякото пространство между вас и събеседника ви. Предметите на­около не са единственото, което може да блокира комуникация­та – ако държите пред себе си чаша с кафе, тетрадка, преметната дреха – това изглежда като нарочно поставена дистанция и недоверие, а също издава безпокойство. Изпълнителен директор в скорошно проучване твърди, че само от височината, на която служителите държат чашата си с кафе, докато са изправени, може да прецени кой от тях се чувства най-несигурен – колкото по-високо е чашата, толкова по-притеснен е човекът.

 

 

 

Ако искате да създадете приятелска атмосфера

Ключът към създаването на по-лежерна, приятелска атмо­сфера чрез позитивен език на тялото са жестовете. Така наречените „отворени жестове“, като например жестикулиране с отворена длан, са противоположните на „затворените“ (като скръстване на ръце, свити в юмруци длани, притиснати до тялото ръце и др.). Те са меки и плавни и дават сигурност на човека отсреща, че не само че не криете нищо, но и сте изключително надежден. При жестикулирането оба­че трябва да се внимава ръцете да не преминават нивото на корема – по-нагоре или по-надолу създават впечатление за изнервеност, прикритост и натрапчивост. В същото време, ако докосвате често лицето си, демонстрирате безпокойство и неувереност в думите си.

Освен чрез жестове лекото накланяне напред към събеседника дава знак, че сте приятелски настроени. „Дублирайте“ неговата позиция – ако е прав, застанете до него, ако е седнал – седнете и вие. За да внушите, че сте на една вълна, правете огледално неговите жестове – най-вече в изражения и позиция на тялото. Погледът не трябва да се отклонява от неговия, въпреки че не трябва и да зяпате втренчено.

 

 

Ако искате да внушите авторитет

Всеки път, когато искате да внушите авторитет на някого, трябва да мислите първо за езика на тялото си. Не подпирайте глава на ръката си – това показва умора и сигнализира „предавам се“ още преди да сте започнали. Дръпнете раменете си назад и погледнете човека право в очите. Добре е да сте на нивото, на което е и той, и да не отвличате вниманието си с нищо, докато трае разговорът ви. Тихият тон е едно от най-важните неща, за да изглеждате сериозни и добре обосновани. При всяко излишно повишаване на гласа рушите имиджа на трезвомислещ и улегнал човек и показвате нерешителност.