Анонсите на Microsoft от последната седмица са повече от интересни. В рамките на едно събитие Сатя Надела и екипът му представиха обидно много любопитни нови версии на стари продукти и изцяло нови концепции, една от друга по-обещаващи и правилно реализирани. Нямам предвид единствено холографските разработки, които са звездата на шоуто. Пълното обединение на Windows и фактът, че Windows 10 е практически безплатен, са не по-малко важни анонси, макар и с една идея по-скучни.

 

Накратко, в последните няколко години Microsoft успя да си върне статуса на интересна компания. За разлика от Стив Балмър, който (според мен) би бил доволен да продължава да представя нови версии на Office завинаги, Сатя Надела осъзнава, че Microsoft трябва да се промени радикално, за да оцелее под натиска на Google, Apple и редица по-малки, но по-иновативни бизнеси. Първата стъпка от плана е изпълнена: очите на потребителите и медиите отново гледат към Редмънд. Но това далеч не е достатъчно, а пътят няма да бъде лесен.


Windows все още не е излекуван

Най-важната цел на Microsoft в момента е да излекува Windows. Това не е субективно твърдение на дългогодишен Mac потребител, който не е докосвал Windows за повече от десет минути от времето на Vista, какъвто съм аз. Промените, които Windows 8 направи, бяха твърде радикални и не особено смислени. Повечето PC потребители, които познавам, са обединени около това мнение, а по развитието на Windows 8.1 и Windows 10 и "напускането" на Стивън Синофски си личи, че в Microsoft също вярват, че са направили сериозни грешки.

 

Всеобщото одобрение на Windows 7 бе затъмнено от сянката на "новия" Windows. 8 и 8.1 са преходни версии към истинското обединение на Windows в една версия за всички устройства. Тест, който вероятно не трябваше да бъде правен върху потребителите, а вътрешно, при това за много кратко време. Microsoft последва примера на Apple и премина към едногодишен цикъл за обновяване на операционната си система, но този модел все още не работи особено добре и за двете компании. OS X 10.10 Yosemite, носейки своите предимства, е обективно най-зле полираната версия на OS X, която съм използвал. Стабилността й не може да се сравни със златните времена на скучния, но стабилен Snow Leopard. Преходът към представяне на нови версии всяка година няма как да е лесен, но съм склонен да вярвам, че Microsoft взема правилно решение. Windows 10 демонстрира, че компанията вече има почти ясна визия за бъдещето на операционната си система: нещо, което не можеше да се каже за времето, когато едновременно съществуваха Windows 8 (във всички свои версии), Windows RT, Windows Phone и модифицирания Windows на Xbox. В момента Microsoft има най-стройна концепция за една операционна система, която работи на всички устройства, но това звучи добре само на теория. Огромното наследство от стари софтуери, системи и хардуер, което компанията трябва да поддържа, няма как да бъде оставено в миналото. Времето, в което едно приложение ще работи еднакво добре на ноутбук, таблет, смартфон и конзола, не е близо, ако изобщо можем да се надяваме на подобно развитие.

 

Статията продължава на следващата страница.

Прототипите не се броят

Няма как да не споделя един от последните туитове на Фарад Манджу:

 

 

Microsoft, подобно на други компании, има навика да анонсира незавършени продукти, разчитайки твърде силно на CG видеа и теоретично обещаващи концепции, чието бъдеще е съмнително. Силно се надявам Windows Holographic и HoloLens да се превърнат в това, което демонстрациите показват, но в същото време няма как да забравя за първия Kinect. Видеото, което Microsoft и Питър Молиньо показаха, се превърна в интернет сензация. Ако не си го спомняте, препоръчвам да го изгледате отново и да го сравните с днешното състояние на Kinect.

Поколение по-късно разработчиците на игри и приложения, които използват дори малка част от потенциала на невероятния хардуер на Microsoft, се броят на пръсти. По-често чета новини за научни разработки в областта на роботиката, които се ориентират чрез Kinect. Притеснявам се, че съдбата на HoloLens и Windows Holographic може да се окаже сходна. Сатя Надела обещава, че холографското бъдеще на Microsoft идва още тази година, но не бива да се залъгваме: хардуерът и софтуерът са далеч от готови. Като референтен продукт можем да използваме Oculus Rift, който все още не е достигнал пазарната си версия.


Част от ключа е в нас

Сатя Надела успя да промени мнението ми за Microsoft. Стив Балмър бе симпатичен по особен начин, но по време на неговото управление ми бе трудно да приема компанията насериозно. След придобиването на Nokia, обединяването на Windows, намаляването на фокуса към Bing и няколко по-малки, но важни хода Надела вдъхва надежда за положителни промени. Microsoft отново е модерна компания, с все по-силен фокус към цялостни продукти, а не само към софтуер.

 

Част от ключа към завръщането на отвъд Windows и Office е в нас. В момента Microsoft е по-бавното дете в класа, което е показвало потенциала си нееднократно, но изживява няколко лоши години. В интерес на всички е Microsoft да остане смислен конкурент на дуополията на Apple и Google.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Ето как сензацията Fortnite за малко да не види бял свят

24 | 16.06.2019
Още от HiComment

Explore Bulgaria Пловдив – приключение в Града под тепетата

62 | 04.06.2019