Според всички американски медии най-новият проект на Райън Мърфи (American Horror Story) се среща с трудната задача да разкаже история, която зрителите познават, сякаш в най-дребни детайли. За българските зрители ситуацията е малко по-различна, тъй като едва ли познават един от най-отразяваните и публични съдебни процеси в историята на САЩ. Това обаче не омаловажава постижението на “Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история”, който дебютира на 3 февруари от 22 ч. по FOX и във FOX Play на 4 февруари. Още в първия епизод на сериала става ясно, че фокусът тук не са сухите факти, които можем да намерим в Уикипедия и медийните архиви, а по-скоро в онази неразказана история, която е и много по-интересна, особено когато е представена по толкова добър начин.

Началото на сериала е дадено с кадри от побоя над чернокожия таксиметров шофьор Родни Кинг, пребит от петима бели полицаи, и последвалите през 1992 г. бунтове в Лос Анджелис. Така се поставя контекстът на високо расово напрежение, в който се развива делото срещу О Джей Симпсън - чернокожия състезател по американски футбол, превърнал се в кинозвезда и един от най-популярните хора в САЩ. Веднага след това действието ни пренася в нощта на убийството на бившата съпруга на О Джей Никол Браун Симпсън и сервитьора Роналд Голдман. Тук са представени някои ключови за делото елементи, като намерената ръкавица и реакцията на О Джей, който не пита как е починала бившата му съпруга, когато полицията му съобщава новината.

Въпреки че служи като въведение към историята, още дебютният епизод ясно показва, че съдебният процес не е историята, която сериалът иска да разкаже. По-важните теми са нещата, които превръщат това дело от поредното за убийство, в една от медийните бомби на 90-те, а именно расата и звездният статус на обвинявания. Това са теми, които 20 години по-късно са все толкова актуални за американското общество, което е и причината “Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история” да прави толкова силно впечатление.

 

 THE PEOPLE V. O.J. SIMPSON: AMERICAN CRIME STORY © 2016 Fox and its related entities. All rights reserved

THE PEOPLE V. O.J. SIMPSON: AMERICAN CRIME STORY © 2016 Fox and its related entities. All rights reserved

 

Докато важните теми в сериала може да са сравнително нерелевантни за българската публика, актьорската игра няма как да не очарова всеки зрител. В дебютния епизод виждаме Куба Гудинг-джуниър в ролята на О Джей Симпсън, който е силно емоционален, експресивен и нестабилен, като това е представено много повече чрез жестове и езика на тялото, отколкото с думи. Въпреки това ролята му налга да е по-скоро на заден план, докато вниманието ни е насочено към далеч по-обраните представяния на Дейвид Шуимър и Джон Траволта. Първият е в ролята на Робърт Кардашиан, най-добрия приятел и морален компас на О Джей, докато Траволта е основният защитник на бившия футболист Робърт Шапиро.

Една от най-ярките роли в първия епизод на сериала е изпълнението на Сара Полсън. Тя влиза в кожата на прокурора Марша Кларк, на която сякаш е невъзможно човек да не съчувства. Тя се опитва да жонглира между желанието си да обърне внимание на личния си живот и силното си чувство за справедливост, като представя някои дребни моменти, които дават човешки облик на историята.

Въпреки че кукичката на този сериал е един от най-шумните съдебни процеси в САЩ, за който българската публика има огромна вероятност никога да не е чувала, привлекателното в него е нещо друго. Тук има много по-малки моменти, които превръщат плоското медийно събитие в една човешка история, която залепя за екрана. Затова и чакането на следващите епизоди по всичко личи, че си заслужава напълно.

 

Гледайте първия епизод на “Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история” на 3 февруари от 22 часа по FOX и във FOX Play на 4 февруари.

Тагове:
Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от Play

Diablo 4 вече е в ръцете на служители на Blizzard

106 | 25.06.2019