Признайте си. Едно от нещата, които наистина ви карат да потръпвате, е вероятността да изпуснете новия си красив, приятен смартфон, което да прекрати селфи приключенията ви. Apple се опитват да решат този проблем, като изглежда, че са по-близо от всякога.

Компанията има нов патент, който описва система за предпазване на устройствата от падане. Тя всъщност може да повлияе на ориентацията на iPhone, докато пада, с което да влияе на ъглите на евентуалния сблъсък, след като системата е установила как трябва да се промени падането. По този начин телефонът пада така, че това да нанесе възможно най-малко щети.

В патента са описани системи, които разчитат на сензори, проследяващи физическата активност на устройството и позиционирането му. Системата включва акселерометри, жироскопи и GPS сензори, които вече са част от iPhone и iPad моделите. Съществуват и по-напреднали дизайни, които разчитат на ултразвукови и други сензори, сякаш изскочили от sci-fi филм. С информацията от тези сензори устройството разбира каква е траекторията му и променя центъра на тежеста.

Същинската част от патента включва доста по-реалистични цели и използва съществуващи технологии, с които да контролира ъгъла на падане - моторът за вибрации на iPhone. Всъщност едва ли ще видим системата работеща скоро в нови устройства, тъй като технологията използва моторите за вибрация на предходни модели. iPhone 6 и 6 Plus имат различна технология, която се грижи за вибрацията, която ни известява за нови лайкове и ретуитове.

Честно казано, в някои части патентът съвсем буквално звучи като жестока наука за разработка на космически кораби. При всички случаи се отделят доста ресурси, за да може паданията на телефоните ни да не са чак толкова деструктивни.

Колко телефона сте счупили в живота си? Кое е най-лудото изпускане, което смартфонът ви е преживявал? Споделете в коментарите.

Тагове:
Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Tech

Големи претенции, слаби резултати: Lenovo Z6 Pro се изложи в теста на DxOMark (ВИДЕО)

11 | Преди 18 ч.