Още от миналата седмица се знае, че AMD/ATI готвят някой специални изненади за феновете си в новите версии на унифицираните фирмени графични драйвери Catalyst. Едва днес обаче падна информационното ембарго върху направения анонс – ето и някой любопитни подробности. 

Главният коз в следващата генерация „Каталисти” ще е внедряването на технология, подобна на супер-модерната напоследък 3D Vision на Nvidia, т.е. възможности за създаване на пълноценни, триизмерни стереоскопични изображения, с помощта на комбинация от съвместима видео карта, монитор с честота на опресняване поне 120 Hz и специални очила. Реализацията на 3D поддръжката вероятно ще стане през март с версия 10.3 на драйверите.

Още от следващия месец пък (с Catalyst 10.2) компанията ще предложи друга интересна новост – изнасяне на т.нар. CrossFire гейм профили в самостоятелен файл извън основното тялото на видео-драйверите. Това ще позволи обновяване на въпросните профили на много по-чести интервали от време отколкото се обновява целия пакет Catalyst. По този начин възникващи проблеми със съвместимостта с нови заглавия и/или оптимизации на производителността ще могат да се предлагат веднага след като бъдат готови, вместо както беше до сега веднъж месечно.

Измежду другите по-дребни, но съществени подобрения се нареждат поддръжка на Eyfinity (едновременна работа на 3 и повече монитора) за CrossFire X конфигурации, както и интеграция на PowerPlay технология в CF комбинации изградени от Radeon HD 59xx/58xx/57xx видео-карти, което ще позволи съществено снижаване енергопотреблението на неактивните карти в системата при работа с двуизмерна графика и изпълнение на рутинни задачи, които не са свързани с графично ускорение.

Тагове: