Белият дом изказа мнение за вчерашното отворено писмо на Apple към потребителите, в което компанията каза, че създаването на "задна врата" към iOS ще заплаши сигурноста на всички клиенти. Според администрацията на Обама проблемът се отнася само до един iPhone, а не до всички

По време на пресбрифинг говорителят Джош Ърнест заяви, че правителството не иска от Apple да "създаде нова задна вратичка към продуктите си", съобщава Ройтерс. Според него проблемът се отнася само до един случай: декемврийската терористична атака в Сан Бернардино в Калифорния, която резултира в 16 смъртни случая и 24 наранявания. 

Според правителството съдебната заповед се отнася само за този случай, но Apple продължава да вярва, че създаването на такъв софтуер ще създаде опасен прецедент. 

"Президентът Барак Обама определено вярва, че това е важно за националната сигурност", каза Ърнест пред репортери. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук още в писмото си предполага, че този аргумент ще бъде представен от правителството на САЩ. Той каза, че "те може да спорят, че това ще е ограничено до един случай, но няма гаранция, че това ще е така"

Според американския технологичен гигант този специален софтуер ще може да се използва не само за други случаи, но и от хакери. 

"В грешните ръце този софтуер - който не съществува днес - има потенциал да отключи всеки iPhone, който се намира физически при някого", каза Кук. 

Припомняме, че скандалът започна по-рано тази седмица, когато американски съдия нареди на Apple да се съобрази с исканията на ФБР да помогне при изваждането на данните от един от смартфоните на терористите. Според Apple, компанията е направила всичко възможно да сподели информацията, която има, с ФБР. От службата обаче не могат да отключат въпросния заключен iPhone заради мярката за сигурност, която не позволява да се бърка паролата повече от 10 пъти. Въвеждането на грешна парола повече от 10 пъти ще изтрие цялата информация на него.

Точно това иска ФБР от Apple (и съдът го потвърди) - Apple да създаде специален софтуер, който да инсталира на този iPhone, който да прескочи тази забрана от 10 въвеждания, за да може правителството да "отгатне" паролата чрез масирана brute-force атака

От Apple обаче заявиха, че такъв софтуер не съществува и, че създаването му не гарантира, че той няма да се използва в бъдеще за други устройства на компанията. Според Кук това ще създаде безпрецедентна заплаха за сигурността на всички iPhone по света. 

От днес започват протестните действия срещу правителството пред магазините на Apple.

"Започна като обикновен проблем за сигурноста, но с времето научаваме, че това е по-голям въпрос, който се отнася до бъдещето на онлайн сигурността", каза един от основателите на Fight for the future пред AppleInsider, който организира протеста в подкрепа на Apple пред магазините й

Изображение: Mashable

Прочетете: Apple разширява веригата с доставчици с Wistron за 4-инчовия iPhone