Израелската компания Cellebrite, която се прочу със съдействието си на американските служби да отключат iPhone-а на престъпник, за да получат достъп до важни доказателства, излезе с дръзкото изявление, че вече може да осигури достъп до всеки един модел от смартфона на Applе.

Според компанията всяка версия на iOS до последната 11.2.6 може да се отключи, а услугата е част от програмата Advanced Unlocking and Extraction Services, която израелците предлагат на службите за сигурност. Те не възнамеряват да продават софтуера си на крайни потребители.

Твърдението предизвика известен скептицизъм сред експертите, които считат, че компанията е открила не толкова директен пробив, а заобиколен метод, който продължава да се опира на brute-force атаката, но без опасност да бъде изтрит криптографският ключ на телефона и това съответно да го направи неизползваем.

Предишните опити за заобикаляне ограниченията на PIN кода или паролата на iPhone бяха свързани предимно с манипулацията на хардуера на апарата като премахване на NAND паметта. Cellebrite не разкрива повече подробности за метода си, но вероятно той е базиран на софтуер. Според експерта Дан Гуидо от компанията за киберсигурност Trail of Bits, предстоящият ъпдейт 11.3 на iOS може да премахне метода.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

300 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

14 | 20.08.2019