Ако 5G ви се струва малко, група компании използваха CES 2019, за да вдигнат залога още повече и да лансират 10G технологията - но просто това не е буквичката G, която очаквате.

Защото става въпрос за бизнеса с домашен интернет, а не мобилните телефони.

Асоциацията на доставчиците на кабелен интернет в САЩ NCTA обяви 10G мрежовата трансформация, чиято цел е да достави 10 гигабита в секунда широколентови домашни услуги в следващите години. Тя нарича инициативата "следващата голяма стъпка в широколентовия достъп" и тестовете вече започват.

"10G платформата е жичната мрежа на бъдещето", казва асоциацията.

Днес широколентовите доставчици осигуряват 1 гигабит достъп до около 80 процента от домакинствата в САЩ. С 10G плана тази скорост трябва да стигне 10 гигабита, но за целта ни трябва и ново поколение рутери, което да може да се възползва от скоростите. Така че 10-гигабитовата услуга няма да направи значима разлика в повечето домове днес, дори ако това е нещо, което кабелните компании биха могли да включат като просто натиснат копче.

Но смисълът на 10G инициативата според NCTA е да се изгради скоростта и капацитета, които могат да дадат възможност за нови изживявания и да посрещнат търсенето на бъдещите иновации. Това е особено важно на CES, когато компании от цял свят се събират в Лас Вегас с технологии, които се нуждаят от мрежи с голям капацитет, за да функционират като устройства за управление на интелигентни домове или такива, които създават атмосферни преживявания като разширената реалност.

Всички новини и истории от CES 2019 на едно място

Най-четени
Всички

Легендата HTC Wildfire се завръща и НТС няма (почти) нищо общо

32 | 17.08.2019
Още от Tech

Колко важна е Apple за американската икономика

6 | Преди 8 ч.