Европейските страни са разделени относно плана за облагане на големите интернет компании като Google и Facebook. В основата на смута е притеснението от ответната реакция на САЩ и това може да забави значително новия данъчен план на ЕС.

Според предложението на Европейската комисия от март държавите от ЕС ще облагат с 3 процента дигиталния оборот на големи компании като Google и Facebook, които са обвинявани, че пренасочват печалбите си към страните от ЕС с ниски данъци. ЕК предлага и временно решение, което да облага някои дейности, които в момента не са обект на настоящата данъчна политика, за да могат да създадат допълнителни приходи за страните членки. Целта е да се избегне сценарият, в който всяка държава от ЕС да реши да прилага различна политика спрямо онлайн компаниите. Това ще усложни последващото унифициране на данъчните регулации на интернет дейностите и съответно може да окаже негативен ефект в изграждането на Единния цифров пазар.

Планираният данък среща опозиция от някои държави членки и може да доведе до некоординирано приложение в рамките на Съюза. Дания, Ирландия и Люксембург са против мярката, страхувайки се, че ще намалеят данъчните им приходи. Същевременно големи европейски страни като Франция например настояват за бързо въвеждане на данъка. За да преодолее противопоставянето, Австрия предлага да бъде определена точна дата, когато да приключи облагането с този данък, се посочва в документа.

Датският финансов министър Кристиан Йенсен добави, че предложеният данък на ЕС е разработен по начин, който би ударил най-вече американските компании и следователно би привлякъл отмъщение от САЩ.

"Разбира се, ще има реакция от САЩ", каза той, наричайки данъка "недобра идея за Европа".

През септември Apple възстанови на ирландското правителство 14.3 милиарда долара, спазвайки нареждането на Европейската комисия. ЕК инициира съдебно дело срещу Ирландия през миналата година поради забавянето във възстановяването на избегнатите данъци. Делото бе спряно, след като вече има осъществено плащане.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

365 | 19.08.2019
Още от Tech

Lenovo бележи сериозен скок в приходите за осмо поредно тримесечие

15 | 20.08.2019