Идеята, че трябва да покриете уеб камерата си от съображения за сигурност, не е нова, но когато самият директор на ФБР го обяви публично, това определено ни кара да се замислим, пише Engadget.

Шефът на американската агенция Джеймс Комни препоръча това с оглед на факта, че хората сами трябва да вземат повече мерки за своята собствена безопасност и сигурност. Той разкри, че покриването на уеб камери е много често срещана практика както във ФБР, така и в други правителствени агенции.

“Ако влезете в някой правителствен офис, ще видите, че много от камерите имат капачета, които ги покриват, когато не се използват. Смятам, че това е добра практика”, споделя Комни.
 
Той припомни, че през 2014 г. именно ФБР проведе най-голямата си кибер операция в историята, при която в над 10 страни по света бяха арестувани много хакери, проникващи в чужди камери. Използвайки програма, наречена Blackshаdes, те могат да направят не само снимки на жертвата, но и да записват натискането на клавиатурата и да правят шотове на файловете, съхранявани на компютъра. Тази зловредна програма е била закупена от няколко хиляди хакери и е заразила над половин милион компютри по цял свят.

Виж още: Едуард Сноудън: Не използвайте чат приложението Allo, защото то записва всички ваши съобщения

Тагове: