Миналия петък Internet Engineering Task Force пусна финалната версия на TLS 1.3. Това е значителен ъпдейт спрямо TLS 1.2 - протокол за сигурност, който покрива голяма част от мрежата. Една от функциите му е, че осигурява криптирането на всяка HTTPS връзка.

Ъпдейтът обещава подобрена сигурност и малко повече скорост благодарение на намалената нужда от обратен път при комуникацията за настройките по сигурността между сървъра и браузъра. Добрата новина за потребителите на браузъра на Mozilla е, че новият протокол вече се поддържа във версия 65 на Firefoх.

TLS 1.3 се прави вече няколко години, а от появата на предшественика му пък мина цяло десетилетие. Не е тайна, че TLS 1.2 имаше проблеми, които го направиха любима цел на хакерите, включително и с прочутата уязвимост Heartbleed.

Ето защо не е изненада, че TLS 1.3 акцентира върху достъп до най-модерните методи на криптиране. За крайните потребители всичко това означава, че получават малко по-сигурен и бърз достъп до интернет. Други компании, които вече са възприели новия протокол, са Facebook, Google и Cloudflare.

Тагове: