Генералната дирекция за конкуренцията, защита на потребителите и борба с измамите на Франция (DGCCRF) започва део срещу Apple с обвинението, че създателят на iPhone принуждава френските мобилни оператори да подписват неизгодни договори

Според френската агенция договорите с Apple са в по-голяма полза за технологичния гигант, отколкото за операторите. Регулаторът твърди, че не по-малко от 10% от клаузите в тях са незаконни. 

Въпросните клаузи задължават мобилните оператори да купят определен брой iPhone за тригодишен период, да плащат за реклама на Apple, да субсидират ремонта на телефоните и дори позволяват на американския гигант да ползва патентите и брандовете им. 

Ако съдът реши, че договорите са незаконни и неравноправни, то Apple може да е принудена да заплати сумата от 48.5 млн. евро. От тази сума 14 млн. ще отидат при SFR, Orange ще получи 11.6 млн., Free Mobile 8.2 млн, а Bouygues Telecom би получила 6.7 млн. евро. А освен това Apple ще плати 8 млн. в глоби. 

Според юристи, ако Apple загуби това дело, това ще създаде опасен прецедент и ще даде повод на други страни по света да съдят компанията за същите неща. 

От Apple не са коментирали случая официално.

Изображение: titouf

Прочетете: Apple подобри Siri, за да реагира по-добре на въпросите за сексуално нападение

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

300 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

14 | Преди 23 ч.