С настъпването на новата година Google ще поеме разплащането на ДДС за приложения, които са закупени от потребители в рамките на Европейския съюз. Досега разработчиците получаваха пълната сума от реализираните продажби, без 30-те процента за Google, и трябваше да отчетат и платят ДДС сами. След промяна в европейското законодателство за начините на събиране на данъка, отчитането и изплащането на ДДС ще се поеме от Google. Разработчиците отново ще плащат ДДС, но той ще се удържа от Google, които след това ще го отчетат към различните държави.

На теория промените не би трябвало да засегнат разработчиците, особено ако наистина плащат данъците си. Дори напротив, те би трябвало да са облекчени, тъй като Google ще се занимава с данъчни декларации и плащане на налога в отделните страни. Така се спестява доста бюрократична работа на разработчиците, които би трябвало да отчитат приходите си във всяка страна, по нейните правила, дори да са реализирали само няколко продажби в съответната държава. Промяната в законодателството е провокирана от факта, че най-вероятно много разработчици си спестяват усилията, от което страните губят приходи.

Освен това улеснение за разработчиците, от 1 януари Google ще поддържа и цени, които включват данъците в още осем нови страни от ЕС. Това са България, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Румъния, Кипър и Хърватска.

А вие колко често си купувате мобилни приложения?

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Ето как сензацията Fortnite за малко да не види бял свят

24 | 16.06.2019
Още от Tech

Първата в света Click&Touch клавиатура идва през август

4 | 17.06.2019