Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай защити плановете на компанията да проучи възможността за създаване на търсачка в интернет, съобразена с нуждите на потребителите в Китай. Гигантът работи по тайния проект с кодово име Dragonfly въпреки опасенията, че това може да се окаже в разрез със спазването на стриктната интернет цензура в страната.

В най-обширните си публични забележки по темата Сундар Пичай посочи, че влизането по някакъв начин в Китай се вписва в мисията на компанията да предоставя информация на хората по целия свят, една пета от които живеят в голямата азиатска държава. Дори и в съответствие с китайските практики Google ще може да доставя резултати от търсенето на повече от 99 процента от направените заявки и в някои случаи да предоставя по-полезни резултати, отколкото потребителите понастоящем получават от местните търсачки в страната, коментира той.

Коментарите, направени по време на изказване на Пичай на технологична конференция в Сан Франциско, последваха информация преди няколко седмици за таен проект на Google за китайска търсачка, която предизвика реакция от защитници на правата на човека и от законодатели във Вашингтон, като те предупредиха, че по този начин интернет гигантът помага на репресивния режим в страната.

Google, която е собственост на компанията Alphabet Inc., също така е подложена на натиск от страна на собствените си служители да работят само при спазване на ценностите на компанията. През август стотици служители подписаха писмо с искане Google да даде на работниците право на глас в процеса на преглед на етиката на компанията и възможността да се откажат от работа по определени проекти.

Очаква се търсачката да е готова до шест месеца.

Тагове:
Най-четени
Всички

Galaxy Note 10 с нов чипсет. Вече е властелинът на производителността

136 | 18.07.2019
Още от Tech

Космическата централа на Apple стана една от най-скъпо оценяваните сгради в света

11 | Преди 18 ч.