Точно когато HTC се подготвя за анонса на своя следващ флагман, който идва на 23 май, компанията направи изненадващо съобщение: тя работи по блокчейн смартфон, наречен Exodus.

НТС Ехоduѕ щe e пoдoбeн нa ocтaнaлитe им Аndrоіd мoдeли, нo c eднa ocнoвнa paзлиĸa - тoй e cъздaдeн дa пoддъpжa бaзиpaни нa блoĸчeйн тexнoлoгиятa пpилoжeния.

Няма нищо конкретно за това устройство с Android, фокусирано върху неприкосновеността на личния живот, но то ще включва универсален криптопортфейл, поддържащ Bitcoin, Ethereum, Dfinity, Lightning Networks плюс други протоколи за криптоинформация. Компанията има за цел да удвои и утрои броя на възлите на Ethereum и Bitcoin чрез своите Exodus смартфони, като същевременно достави децентрализирани приложения (DApp) на все повече потребители.

Проектът Exodus се ръководи от новоназначения Фил Чен, който е най-известен със стартирането на VR проекта, който впоследствие стана успешният Vive.

"Искам да видя свят, в който крайните потребители могат наистина да притежават своите данни (история на сърфиране, идентичност, активи, портфейли, имейли, съобщения и т.н.), без да са необходими централни органи", пише Чен в блога на компанията. "Има много работа пред нас, но вярвам, че мобилният хардуер може да допринесе значително за нашия нов децентрализиран свят."

Очевидно е, че HTC не е първата компания, която обявява такава инициатива. Sirin Labs вече има своя блокчейн смартфон Finney, въпреки че все още липсва конкретна дата за премиера. По-рано тази година стана ясно, че Huawei също обмисля своето собствено блокчейн устройство на базата на системата на Sirin Labs. Също така имаме и BitVault и Blacture, които твърдят, че са първите в света блокчейн телефони, макар че все още не са налични.