Снощи САЩ и някои части от Европа претърпяха една от най-сериозните хакерски DDoS атаки в историята. Голям брой уеб сайтове и услуги, включително Spotify, Netflix и Twitter, бяха недостъпни. Подробностите за това, как се е случило нападението, остават неясни, но едно нещо е сигурно - нашият интернет е ужасно крехък пред лицето на все по-сложните хакове.

Според някои атаката е плод на политическа конспирация, за да не могат хората да прочетат изтеклите имейли на Хилъри Клинтън в Wikileaks. Други смятат, че това е „обичайно“ руско нападение. Но без значение кой го е направил, ние трябва да се „примирим“, че в бъдеще ще има още подобни инциденти и те ще се влошат.

DDoS атаките, най-основно, работят по този начин. Един нападател изпраща един огромен пакет данни към планиран получател. В този случай получателят са DNS сървъри на интернет доставчика DYN. Сървърът се претоварва с данни, не може да се справи с входящите връзки и в крайна сметка се забавя значително или напълно спира. В случая на Dyn доставчикът почти сигурно няма модерни системи за смекчаване на последиците от DDoS атаки.

Ако интернет инфраструктурата не се подобри значително, то ни очаква едно много мрачно бъдеще. Ако хакерите са в състояние да изключат определени части от интернет на воля, тогава не е ясно следващата атака колко съкрушителна може да бъде. Само си представете атака, при която една седмица нямате достъп до интернет. Ако за обикновения потребител това не е чак такъв проблем, то за милиони компании и бизнеси онлайн това може да значи истински крах.

 

с

 

Прочетете и това: Razer представи своя геймърски лаптоп Blade Pro с най-добрата клавиатура и характеристики