Apple ще проведе разследване в отговор на обвинение, че един от нейните доставчици на части е използвал незаконно ученици за работа на поточните си линии. Организации по правата на човека обвиняват тайванската компания Quanta Computer, че заобикаля трудовите закони, като представя учениците като стажанти, за да могат да сглобяват новия умен часовник на Apple.

Интервюирани са близо 30 ученици, работили в китайската фабрика на Quanta, и много от тях са признали, че работят на поточната линия. Според едни ученик около 120 души работят в завода, извършвайки едни и същи процедури отново и отново „като роботи“.

Някои от учениците са били принудени да работят през нощта, което е незаконно според китайското законодателство. Те са били изпратени в завода от своето училище и дори им е било казано, че няма да завършат, ако не изпълнят стажа.

Това не е първият път, когато Apple бива забъркана в скандал с трудова експлоатация на деца. Миналата година големият доставчик Foxconn бе уличен, че използва ученици, работещи над 13 часа на ден. Такива разкрития показват, че все още е невъзможно да се закупи т.нар. етичен смартфон.

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

292 | 14.07.2019
Още от Tech

Поставянето на Huawei в черния списък предизвиква масови уволнения в САЩ

44 | Преди 19 ч.