Android производителите ще трябва да плащат изненадващо висока цена в Европа, за да инсталират Play Store и останалия пакет приложения и услуги на Google на телефоните си. Изтекла информация показва, че таксата за пакета Google Mobile Services може да достигне до 40 долара на устройство. Това се отнася за периода след 1 февруари 2019 г. и ще варира според държавата, където ще се продава устройството, и неговия точен вид.

Страните в ЕС са разделени на три като най-високите такси ще се плащат за Швеция, Германия, Норвегия, Нидерландия и Великобритания. Освен от локацията таксата ще се определя и от гъстотата пиксели на екрана: 500 ppi и повече ще струва 40 долара, от 400 до 500 ppi тя ще е 20 долара, а под 400 ppi ще е само 10 долара. В някои по-бедни страни и при по-скромни апарати таксата може да възлиза на едва 2.50 долара на телефон.

Засега не е ясно защо гъстотата на пикселите е важна за лицензионната такса, но вероятно се използва като атрибут на цялата цена на апарата, тъй като телефоните с по-голяма гъстота на пикселите по правило струват повече. Galaxy S9 например има 570 ppi.

При таблетите тарифата ще е различна и по-равномерна, като таванът ще достига 20 долара на бройка.

Оказва се обаче, че Google си оставя и вратичка, която да намали сумата за сметка на друга "услуга": гигантът ще облекчи част от лицензионните такси, ако компаниите се съгласят да добавят Chrome и Google search в устройствата си.

Тагове:
Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

57 | 17.07.2019
Още от Tech

Големи претенции, слаби резултати: Lenovo Z6 Pro се изложи в теста на DxOMark (ВИДЕО)

11 | Преди 18 ч.