Рекордите са преди всичко за да бъдат подобрявани, и благодарение на съвместните усилия на екип учени бе отчетена нова най-бърза скорост за пренос на данни - цели 1,125 Tb/s.

Екипът си служи с кабели от оптични нишки, които пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни.

"За сравнение това е почти 50 000 пъти по-висока скорост от средния широколентов достъп във Великобритания, който е 24 Mbps. За да ви дадем пример, постигнатата от нас скорост ще ви позволи да свалите всички сезони на сериала "Игра на тронове" в HD формат само за една секунда", обяснява Робърт Махер от Университета на Лондон, който е ръководител на групата, провела експеримента.

Учените са успели да кодират оптични сигнали с техника, която в момента се използва при изпращане на безжични сигнали. За целта те използват кабели от оптични нишки, които пренасят данни със скорост 1,125 терабита в секунда. Екипът си служи с кабели от оптични нишки, които пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни.

Виж още: Нови сателити ще доставят високоскоростен интернет от Космоса

Най-четени
Всички

Xiaomi представи телефон, който варира от $400 до $7000

86 | 21.07.2019
Още от Tech

Fortune разкри годишната си класация на 500-те най-големи компании в света

11 | 23.07.2019