Не е тайна, че продажбите на смартфони вървят надолу в световен мащаб, тъй като потребителите ползват своите телефони по-дълго време. Тенденцията е особено видима в Китай, най-големия технологичен пазар в света и основно бойно поле за водещите производители в индустрията. Когато китайският пазар се срине, дори Apple и Samsung го усещат. А последните официални данни за продажби в страната рисуват страшна картина. Търсенето на смартфони в Китай е спаднало до най-ниското си ниво от шест години насам през февруари. Данните са на маркетингова група, свързана с правителството.

Като цяло продажбите на телефони достигнаха 14.5 милиона броя, което е спад с почти 20% спрямо предходната година. Последните данни са най-ниски от 2013 г., когато продажбите са 20.7 милиона. Според Ройтерс част от вината може да бъде приписана на бавния откъм продажби февруари, по време на който китайците бяха заети да отбелязват Лунната нова година.

По-широката регионална картина обхваща икономическото забавяне на Китай - най-лошото в последните три десетилетия - и търговската война със САЩ, при която Пекин наложи тарифи за 110 милиарда долара. Apple се оправда с тарифите през януари, когато заяви пред инвеститорите, че няма да продава толкова устройства в Азия, колкото преди. Тим Кук и компания сега прибягват до нови тактики, за да примамват купувачите в региона, като безлихвен кредит за нови iPhone-и, забележително развитие за компания, която не обича намаленията.

Apple може да намери утеха във факта, че не е единствената компания, която губи. Според последните статистически данни на IDC китайските компании Vivo и Oppo не успяват да подобрят продажбите си, въпреки че пускат иновативни телефони на конкурентни цени. Местният гигант Xiaomi също отчита спад в продажбите. IDC отбеляза още, че Samsung е доставил 13.4% по-малко смартфони през третото тримесечие на миналата година. Предвижда се обаче, че 5G може да се окаже светлината в тунела за индустрията през 2019 г. И всички от OnePlus до Samsung ще се опитат да докажат правотата на IDC в рамките на въпросната година.

Тагове:
Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от Tech

Франция не иска криптовалутата Libra на Facebook в Европа

0 | 14.09.2019