Мобилните оператори по цял свят вероятно ще се окажат неприятно изненадани от факта, че ще трябва да субсидират първата вълна 5G смартфони, за да окуражат ранните потребители на следващото поколение мобилни мрежи. Причината за това се крие във високите цени на технологията и твърде ограниченото ѝ разпространение. Според нов доклад на Strategy Analytics първите 5G устройства ще бъдат доста обемисти и с бързо изтощаваща се батерия спрямо сегашното поколение смартфони. Те ще предлагат и минимално повишение в производителността на съществуващите приложения. Цената им ще бъде над хиляда долара, като по-добрите модели ще са дори по-скъпи.

Въпреки че Apple успя да премине психологическата бариера от хиляда долара за смартфон със своя iPhone X, липсата на сериозна причина за ъпгрейд и високите цени ще затруднят разпространението на 5G телефоните.

„Не става въпрос, че 5G технологията няма стойност за потребителите, но както предишните поколения, и тук ще има преходен период. 5G смартфоните ще станат значително по-добри, добавяйки нови функции, като по-бързи процесори, по-добър AI и гъвкави дисплеи. Постепенно услугите и програмите ще започнат да се възползват от по-високите скорости. Най-голямото препятствие пред 5G телефоните обаче си остава цената. Затова към 2025 г. едва половината от смартфоните в продажба ще бъдат 5G“, се казва в доклада на Strategy Analytics.

Оцени:
Рейтинг: 2
Най-четени
Всички

Новината, която феновете на Xperia и Sony искаха да чуят

74 | 23.05.2019
Още от Tech

Умните колонки Made in China доминират пазара

1 | Преди 18 ч.