Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор иска да глоби Google заради факта, че интернет гигантът не е премахнал забранени в Русия сайтове от резултатите в своята търсачка. Размерът на глобата е символичен и е само 10 000 долара, но залогът е по-голям. Ако се установи, че Google е нарушил законите в Русия, търсачката ще бъде принудена да използва държавния регистър на забранените в страната сайтове, за да цензурира търсачката си от такова съдържание.

Следващата стъпка е доста по-голяма глоба, която предвижда всяка технологична компания, нарушила законите на страната, да бъде глобена до 1 процент от своите годишни приходи в Русия.

Технологичните компании отдавна са на мушката на руските власти и сайтове и приложения като LinkedIn и Telegram са били блокирани в миналото. Google също трябваше да направи известни отстъпки, за да се съобрази с руските закони. Миналата година Google започна да предлага на Android потребителите в страната опцията да изберат Yandex като търсачка по подразбиране, а през септември YouTube спря опозиционна реклама, за която властите твърдяха, че нарушава избирателния закон.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

iPhone 11 с „невидим“ ъпгрейд на камерата

75 | 22.04.2019
Още от Tech

98-инчовият 8K телевизор на Sony ще струва $70000

124 | Преди 13 ч.