Търговската война между Съединените щати и Китай е в разгара си. Въпреки че преди време президентът Доналд Тръмп обеща, че продуктите на Apple няма да бъдат засегнати от тарифите, сега той изрази противоположната позиция преди срещата си с китайския лидер Ши Дзинпин, насрочена за края на тази седмица.

Според Wall Street Journal, ако преговорите не дадат благоприятни резултати за САЩ, още стоки на обща стойност 200 милиарда долара ще бъдат обложени с до 25 процента тарифни мита, включително потребителска електроника от Apple и други продукти, произведени в Китай.

Докато администрацията на Тръмп се тревожи за реакцията на потребителите, президентът предложи 10 процента увеличение на цената, което според него е „поносимо“ за купувачите. Доналд Тръмп посъветва компаниите, които желаят да избегнат тарифите, да „построят фабрики в Съединените щати“.

Преговорите ще бъдат считани за успешни, ако Китай приеме „единствената сделка“, която е да се „отвори към конкуренцията от страна на САЩ“. Облагането на продукти на Apple с 10-процентни мита може да доведе до едно от две неща - или Купертино ще премести част от производството си на пазари като Тайван и Виетнам, или по-вероятния вариант – до увеличаване на цените на смартфоните на компанията.

Най-четени
Всички

Операционната система на Huawei с име за Европа. Ще бъде по-бърза от Android

292 | 14.07.2019
Още от Tech

Поставянето на Huawei в черния списък предизвиква масови уволнения в САЩ

44 | Преди 19 ч.