По-рано тази седмица най-голямата американска военна база Fort Bragg потъна в тъмнина два пъти за по 12 часа. Това предизвика значително объркване и принуди Пентагона да се извини официално, след като стана ясно, че шалтерът е бил дръпнат умишлено. Причината е необявено упражнение с цел да се види как ще реагира базата при кибератака.

Скандалният тест не е бил обявен предварително, за да се симулират реални условия, в които да се открият пробиви и недостатъци в инфраструктурата и сигурността на базата.  

Спирането на тока в сряда и четвъртък е довело до различни проблеми от логичистична и  административна гледна точка, както и объркване заради липсата на информация от официален източник.

Разбира се, това не попречило на войниците да публикуват активно във Facebook и Twitter, споделяйки какво правят, докато няма ток.

С над 50 000 бойци, Fort Brag е най-голямата военна база в света, която прилича на истински град с ресторанти, хотели, музеи и над още 30 000 цивилни. Имайки предвид тези размери, истинска атака срещу нейната инфраструктура може да причини огромни проблеми.

В последните години Пентагонът се притеснява за това, че критичната инфраструктура на САЩ е уязвима на кибератаки, особено след като американските служби засякоха свързани с Русия атаки над местни съоръжения.