Телевизори, смартфони, компютри и друга техника ще поскъпнат от пролетта. Това съобщиха снощи в късната си новинарска емисия от Нова телевизия, позовавайки се на прогнози от търговци. Причината - новият исторически минимум на еврото. Доларът не е бил толкова скъп през последните 11 години. 

"За разлика от бялата техника, черната техника за нашия пазар обикновено се произвежда в страни като Турция и Китай. На международните пазари тя се купува в долари. Американската валута в последните няколко месеца обаче почти настига еврото. Само за 7 години доларът нарасна спрямо основния си европейски конкурент с една трета и достигна своеобразен връх от цели 11 години насам. За една година курсът на долара се покачи с над една четвърт спрямо еврото", предаде медията.

„Телевизор за 2000 лева вече ще бъде около 2099 лева”, обясни Цветелин Станоев, мениджър „Продажби” в един от големите магазини за техника в столицата. Тенденцията е трайна според анализаторите на световните пазари. „Не очаквам обаче това да е с темповете от последния месец и половина. Наистина в последните месеци поскъпването е рязко и невиждано досега в която и да е валута, но тенденцията е глобална”, коментира пред Нова анализаторът Генади Гешев.

Новите модели на черната техника - компютри, телефони и телевизори, излизат по щандовете на търговските вериги през пролетта и лятото. Според търговците именно тогава при тях ще видим реалните нови цени.

Промяната на цените на електронните устройства се усеща още отсега. Напомняме ви, че един от последните флагмани в индустрията - Galaxy S6 - пристига със значително по-висока от миналогодишната цена на топ телефона на корейската компания. 

Източник: Нова телевизия

Прочетете: Google откри първия си марков магазин в Лондон