През 2014 г. TSMC инвестира 9 милиарда долара и нае 6000 работника само за 11 месеца, за да отговори на искането на Apple за спешна изработка на чипове. Тази инвестиция обаче се отплаща, тъй като сега тайванската компания си осигури ексклузивен договор с производителя на iPhone и iPad, съгласно който ще произвежда чипове за тях поне до 2020 г.

Ако TSMC продължи да отговаря на търсенето от страна на Apple, американският гигант като нищо ще запази ексклузивните отношения. А нека бъдем реалисти - TSMC е практически без конкуренция, когато става въпрос за изработка на ARM чипове. На теория, Samsung може да се пребори за поръчката, но южнокорейците и в момента са ангажирани с Apple, така че гигантът от Купертино, щата Калифорния, със сигурност ще предпочете известна диверсификация. Samsung сега произвежда OLED екрани, NAND и DRAM памети и сензори за камери, така че ако поеме и част от процесорите, това само ще направи Apple по-зависима, а това не е позиция, в която американците искат да бъдат.

Intel е друг потенциален вариант за изпълнител за Apple, но те нямат традиции в ARM-базираните чипове, а и по принцип са в РС бизнеса. Това оставя само Global Foundries, но те пък вече произвеждат значителна част от процесорите на Qualcomm.

Ще бъде интересно да видим къде в цялата картинка се намества Huawei с новия си HiSilicon Kirin 980, който трябва да бъде анонсиран на IFA 2018.

Тагове: