Тази седмица Twitter публикува две писма, изпратени до нея от ФБР, съдържащи заповеди и забрани. Компанията обяви в блог публикация, че забраните са били вдигнати.

В своето изявление главният юрисконсулт на Twitter Елизабет Банкер посочва, че на компанията е било забранено да уведомява засегнатите профили или широката общественост за съществуването на разследване към тях.

Писмата са изпратени през септември 2015 и юни 2016 и са насочени към Twitter, за да предоставят на ФБР "име, адрес, продължителност на трудовия стаж и записи на комуникации към други услуги, както и всички профили, с които е бил свързан разследваният".

На Twitter не е било "забранено да спира, заключва, отменя или прекъсва услугата" към двата профила от страх, че потребителите ще осъзнаят, че те са в процес на разследване.

Миналата година Yahoo и Google също разкриха, че са получили подобни писма от ФБР, с които е искана информация за няколко профила на потребители.

В своето изявление Twitter отбеляза, че остава неудовлетворена от ограниченията върху правото да говори по-свободно за заявките от страна на ФБР и че компанията води битка чрез дела, за да може да говори по-свободно. Следващото съдебно заседание по този казус ще се проведе на 14 февруари 2017 г.

Всъщност погледнато отстрани, не е изненада, че една национална служба за сигурност може и прави всичко възможно да събира информация за дадени потребители, към които има съмнения, че се занимават с незаконна дейност. Въпросът тук е дали ФБР и други служби за сигурност не злоупотребяват с правата си, с което да карат потребителите да се страхуват дали не са следени по всяко едно време.

 

Прочетете и това: Идентифицирането на песни в Shazam за Android стана по-бързо и лесно 

Тагове:
Най-четени
Всички

Изтече дизайнът на PlayStation 5. Разработчик на Codemasters го потвърди (СНИМКИ)

185 | 22.08.2019
Още от Tech

Samsung опитва да поведе вече загубена битка срещу iMessage

1 | Преди 6 ч.