Google все още продължава да се бори със злонамерените Android приложения, независимо че напоследък гигантът въведе по-прецизна технология за мониторинг. Най-новите виновници са цели 29 приложения за снимки и фотографска редакция, които бяха извадени от Play Store.

Причината - някои от тях споделят снимките ви без разрешение, други крадат съдържание от телефона ви, а трети ви тормозят с непрекъснати реклами, включително с неприлично съдържание. Някои от приложенията са били и част от фишинг схеми за кражба на лични данни, маскирана като участие в различни конкурси и викторини.

Друга група приложения за камери е била уж предназначена да разкрасява вашите снимки, но всъщност просто е крадяла качени снимки и е дала на потребителите информация за фалшива актуализация.

Приложенията са били максимално находчиви, за да прикрият зловредния си характер. Те използвали множество архиви за компресиране (известни още като пакети), за да предотвратят анализа им, както и криптиране за техните отдалечени сървъри. Потребителите също ще имат проблеми с премахването им - те са били скрити от стандартния списък с приложенията (не можете просто да ги преместите, за да ги изтриете).

Трябва да допълним, че голяма част от зловредните приложения са и изключително популярни. Като цяло 11 от приложенията са били изтеглени над 100 000 пъти, а три от тях над един милион пъти - това са много жертви. Освен ако Google не намери начин да улови тези приложения по-рано, потребителите сами трябва да следят за подозрителни приложения.

„Гъвкавият“ смартфон на Intel смазва концептуално (СНИМКИ)

---

OLED телевизорите ще станат значително по-евтини

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

309 | 19.08.2019
Още от Tech

Около 50 млн. гъвкави телефона ще бъдат в ръцете ни към 2024 г.

14 | 20.08.2019