Очевидно никой не е застрахован от събиране на разузнавателни данни от ЦРУ, нито дори партньорските агенции на САЩ. Според набор от документи, публикувани от WikiLeaks, ЦРУ е използвала инструмент, наречен ExpressLane, който се крие зад фалшива актуализация на софтуера, за да събира информация от агенции по целия свят, които използват своя биометрична система. В САЩ списъкът включва правителствени агенции като ФБР, Агенцията за национална сигурност (АНС) и Вътрешна сигурност. Тези партньорски агенции би трябвало да споделят данни с ЦРУ, но е ясно, че разузнавателната служба иска да се увери, че не се спестява никаква информация.

Въз основа на информацията от документите ЦРУ предварително инсталира ExpressLane в системите на новите партньори. За по-старите той се инсталира лично от агент, който посещава партньорски сайт под прикритие, за да инсталира актуализация на софтуера. ExpressLane се прикрива като безвреден .exe файл в Windows, но той всъщност събира данни. Когато агент вкара флашка за стартиране на актуализацията, фалшивият софтуер автоматично се качва на компютъра.

На компютъра се инсталира и така нареченият режим kill date, който блокира системата на определена дата, принуждавайки партньорите да се обадят на ЦРУ за обслужване. Тази тактика гарантира, че агентите могат да събират данни дори ако партньорът се откаже от актуализацията на софтуера.