Нов мащабен скандал се завихри около Yahoo, като този път отново става въпрос за лични данни, но вече изтекли по вина на самата компания, пише Slash Gear. Информацията излезе на бял свят благодарение на агенция Reuters, която има за източници двама бивши служители на компанията, както и трети, който е запознат с действията по случая.

Оказва се, че порочната практика на сътрудничество с американските специални служби е довела до неправомерното споделяне на "стотици милиони" акаунти и изпратените и получените през тях имейли.

Решението на шефката на Yahoo Мариса Майър да сътрудничи с властите е довело до спорове в ръководството, като тогавашният ръководител на отдела за сигурност Алекс Стамос дори е напуснал заради него. Това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи съобщения. Става дума не само за "надничане" в съхранявани имейли, а за целенасочено сканиране на огромен брой акаунти почти в реално време.

Виж още: Европейският съюз отново заплашва Google с масивна глоба заради монополни практики

Тагове: