Като се има предвид настоящият климат на фалшиви новини и непрекъсната дезинформация, все повече хора избират да живеят в собствения си балон и напълно игнорират новините. Но по-притеснително е, че скорошно проучване на SurveyMonkey и Common Sense Media установява, че тийнейджърите по-скоро ще бъдат в крак с текущите събития чрез YouTube канали, а не с информация от иначе проверени новинарски агенции.

Според проучването повече от 75 процента от тийнейджърите на възраст от 13 до 17 години казват, че е важно да са в крак със световните събития, но над половината от тях получават новините от YouTube и други социални медийни платформи, включително Twitter и Facebook.

Проучването, което изследва 1000 тийнейджъри, установи, че 60 процента научават новините от известни личности, влиятелни лица и други онлайн персонажи. Тези статистики са още по-изненадващи (и тревожни), като се има предвид, че анкетираните признават, че новинарските издания са по-надеждни от източниците на социални медии. Освен това 40 процента от анкетираните смятат, че платформите и влиятелните лица в социалните медии „като цяло изясняват фактите“.

Но защо това е притеснително? Като се имат предвид последните новини за YouTube като сайт, популяризиращ теории на конспирацията и друга дезинформация, това е обезсърчителен поглед към бъдещето на медиите и фалшивото потребление на новини.

В много случаи YouTube личностите всъщност не правят солидни проучвания за проверка на новини и факти, а още по-тревожно е, че не е ясно какъв е техният собствен интерес. Майкъл Роб, старши директор на научните изследвания в Common Sense, заявява пред USA Today, че резултатите от проучването са „причина за безпокойство“.

„Начинът, по който консумираме новини, се промени и традиционните стълбове на журналистиката изчезнаха. Това е притеснително, когато имате хора, които произвеждат съдържание, опаковано като „новини“, което не е нищо повече от теории за конспирация или лъжливост“, казва той и призовава за повишаване на медийната грамотност - за всички, а не само за тийнейджърите, - така че имаме по-добра способност да анализираме това, кое е реално и кое е фалшиво.

Виж още: Следят браузъра ви от години, ако ползвате Kaspersky Antivirus