Наближава онова време от годината, в рамките на което преобладават основно коледни песни, мандарини, елхи, може би сняг, но най-вече – непрестанните коледни филми, без които Коледа едва ли би била същата.

От 25 години класиките за този сезон не са се променили и честно да ви кажем – и по-добре. Разбира се, всеки има свое мнение кой точно е перфектният коледен филм – "Сам вкъщи", "Наистина любов" или пък "Договор за Дядо Коледа". Ако не сте се сетили и за "Умирай трудно", би било срамота. Или ако можем да откраднем реплика от един от любимите си сериали: Shame. Shame. Shame.

               

Класическият екшън от 1988 с главна роля, отредена на също толкова класическия Брус Уилис, разказва за закоравялото нюйоркско ченге Джон Макклейн, чиято тежка задача се състои в освобождаването на група заложници (сред които и собствената му съпруга) от организирана криминална група, която нахлува в сградата по време на фирмено коледно парти. Сюжетната линия на филма е изчистена и именно в това се състои магията му.

Така де, ето защо по наше мнение "Умирай трудно" е най-добрият коледен филм:

1. Сюжетът във филма буквално се развива на Бъдни вечер - това е насочено към всеки, който все още е скептично настроен спрямо избора ни.

2. „Умирай трудно“ е филм за отчуждено семейство и един баща, който се опитва да направи всичко възможно, за да се прибере навреме у дома на Бъдни вечер – говорим за сюжет със стандартна формула за всеки един празничен филм. Фактът, че терористи задържат Джон Макклейн, а не виелица в Чикаго (както във филма от 1987 – „Самолети, влакове и автомобили“) или пък изтощаващата го корпоративна работа (спомняте ли си „Коледата невъзможна“ с великия Шварценегер?), е просто способът на „Умирай трудно“ да направи обстоятелствата на протагониста си малко по-интересни.

3. Задължителният алчен Гринч присъства и тук – това е друг класически похват в коледните филми: безсърдечният бизнесмен, който заплашва да развали празника на всички добри хора. Сигурно вече знаете, че името на този злодей е Ханс Грубер. Това по наше мнение е една от най-добрите роли на вездесъщия Алън Рикман.
Fun fact: Знаете ли, че създателят на популярната коледна песничка „Тиха нощ, свята нощ“ всъщност се казва Франц Грубер? Съвпадение?!

4. Съпругата на Джон се казва Холи (Holly) – асоциацията с тихата нощ е неизбежна (Holly Night).

5. Макклейн научава смисъла на Коледа – добре, очевидно вече имаме доказателство за саможертвата на Джон – за семейството и за общността. Тук няма смисъл дори да спорим дали е така или не. За да допълним картинката – искате и отваряне на подаръци (все пак говорим за коледен филм, нали?). Пистолетът на Макклейн е опакован в декоративно тиксо, преди да стреля по Ханс. Нека добавим и щипка религия към всичко това – Макклейн побеждава, след като моли за помощ, плюс това не забравяйте и непреброимите му викове „Боже“ по време на целия филм.

6. На финала все пак завалява сняг. Тук изскача класическият въпрос: Ще имаме ли бяла Коледа? Сюжетът се развива в Лос Анджелис, но пък защо да не превали...

7. Саундтракът на филма е пълен с коледни песни. И ако не сте слушали Christmas In Hollis by Run-DMC, моля ви, направете си услуга и просто си я пуснете:

8. Тази сцена: 

Независимо кой е любимият ви коледен филм обаче, сега имате възможността да го гледате на чисто нов 55-инчов OLED телевизор от Philips 803. Той ще ви осигури една незабравима Коледа с дълбоките си, живи цветове и невероятен звук като на кино. Гласувайте в наградите на HiComm за най-добро развлекателно съдържание на 2018 и участвайте за спечелването на OLED телевизор Philips 55OLED803 в специалния ни сайт тук.

Тагове:
Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

365 | 19.08.2019
Още от Social

Ето няколко съвета как да спечелите големия фотоконкурс на лятото

0 | 07.08.2019