Кога последно бяхте на кино? Ако не сте гледали хубав филм на големия екран през последните шест месеца, моля ви – поправете тази грешка вед-на-га! Да, знаем, че времето ви е кът. Да, знаем, че не всичко си заслужава да се гледа. Но ако подберете правилно и отделите около два часа, ще си подарите наистина едно незабравимо изживяване.

Истината е, че филмите невинаги са били това, което познаваме днес. Много е възможно да не харесате киното, което дядо ви е гледал с билетче от  25 стотинки. Ако се чудите как е изглеждало всичко много преди да има Arri Alexa, "стедикам" и CGI, просто продължете с четенето.

Намерихме 10 снимки, които ще ви покажат колко драстично се е развил творческият и техническият процес в направата на филми през последните сто години.

Първият успешен пълнометражен филм е The Birth of a Nation („Раждането на една нация“), режисиран през 1915 от Дейвид Уорк Грифит, по-скоро известен като „създателя на Холивуд“. Направата на филма възлиза на 100 000 долара – огромна сума за началото на ХХ в.

В този ред на мисли – бюджетите за съвременните блокбъстъри варират от 50 милиона до около 400 милиона долара. Най-скъпият филм, правен някога, е „Карибски пирати: В непознати води“. Продукцията възлиза на 410 милиона долара с премиера през 2011 година.

В миналото камерите са били огромни и доста тромави.

Сега нещата изглеждат по много по-различен начин: малки, леки и определено по-лесни за пренасяне устройства. Да не говорим, че съществуват доста по-лесни начини операторът да избере предпочитаната композиция в изображението благодарение на визьора, който виждате на снимката.

В миналото всеки детайл, който присъства на филмовия сет – пожари, сгради, коли, дървета, – бива създаден от нулата от съответния снимачен екип. Докато все още има продукции, в които се изисква повечето от декора да бъде материален, вече съществува и много по-лесен начин да се създаде реалистичен фон.

Днес, благодарение на зелените екрани и на магьосниците, които творят посредством CGI, всичко, което си представят сценаристи, продуценти и режисьори, може да се случи. Филмът „Книга за джунглата“ изглежда сякаш е заснет изцяло във външна среда, нали? Истината е, че повечето от сцените са заснети в студио на зелен екран.

Преди да навлезем в модерния свят и всичко да се дигитализира, актьорите са получавали обратна връзка за играта си, след като лентата от предишния ден бъде изгледана и анализирана от режисьора... Всичко това се е случвало лице в лице... на по чаша кафе в паузите между сцените.

Сега благодарение на преносимите външни монитори режисьорът може да види веднага резултата от актьорската игра и да прецени кое може да се коригира директно при следващ дубъл. Ако знаете колко филмова лента е спестена така...

Най-голямото постижение на съвременното кино са цветните филми. Една от първите цветни ленти е „Магьосникът от Оз“, който излиза на голям екран през далечната 1939 г.

Емоциите, които ни носят само и единствено черно-белите филми, не могат да бъдат заменени от почти нищо. Но пък кой би се отказал от реализма, в който можем да се потопим благодарение на цветните ленти.

Независимо какъв тип кино предпочитате, можете да се насладите на любимите си филми у дома и на голям екран. А повярвайте ни, още по-голямо ще бъде удоволствието, когато гледането се случва посредством чисто нов 55-инчов OLED телевизор Philips 803. Той ще ви го осигури с дълбоките си, живи цветове и невероятен звук като на кино. Гласувайте в наградите на HiComm за най-добро развлекателно съдържание на 2018 и участвайте за спечелването на OLED телевизор Philips 55OLED803 в специалния ни сайт тук.

Тагове: