Автономните коли могат да донесат много ползи на големия град, но ново проучване предупреждава също за потенциала да създадат истински хаос, ако техните оператори приоритизират парите пред управлението на трафика. Проблемът се крие в таксите за паркиране, които собствениците на умни коли биха искали да избягват, вместо това изпращайки колите в безцелно движение, когато не се използват по предназначение.

Според ново проучване на Университета на Калифорния колкото повече се приближавате до центъра на даден град, толкова по-търсени стават самостоятелните коли. В същото време обаче именно в градския център паркирането е най-трудно и най-скъпо. Така наличието на голям брой непрекъснато движещи се автономни коли може да създаде големи проблеми за трафика в градове, където задръстванията и сега са ужасни.  

Учените са изчислил, че поддръжката на час за умните коли в движение е значително по-малка от разхода на час за паркиране.

„Самоуправляващите се коли могат да избягват такси за паркиране, като се движат безцелно из града, чакайки нов пътник, и дори активно да търсят нови клиенти, като по този начин затормозяват движението – и всичко това за сметка на по-малки разходи за техните собственици“, пишат учените.

Обикновените автомобили трябва да бъдат паркирани, когато не се използват, а разходите за паркиране спомагат за намаляване на броя на превозните средства в експлоатация. Ако някой не може да си позволи паркинга, те намират алтернатива, която оставя място за някой друг, който може да плати, като това намалява броя на колите в района по всяко време.

Умните коли могат да работят непрекъснато и това означава, че сегашните градски паркинги губят способността да регулират броя коли на пътя. На всичкото отгоре освен проблеми с трафика това води и до вреди за околната среда.

Ау, това няма да свърши добре (ВИДЕО)

---

Китайци откраднаха перла от короната на PlayStation