Отговаряме директно на дръзкото заглавие - силно се надяваме, че не. Въпреки че съветите на множество световни анализатори и числата, коти споделя Sony за мобилния си бизнес, сочат точно към вратата с надпис „изход“.

По същество до 2020 година Sony ще съкрати 50 процента от персонала на Sony Mobile с идеята да опита да върне смартфон бизнеса си на печалба, съобщава Nikkei.

По думите на японската медия Sony ще освободи до 2000 работни места от общо 4000-те хиляди на мобилното подразделение до март следващата година.

Sony ще опита да балансира силно разходите си в този тъй проблемен сегмент. Nikkei допълва, че японските служители на Sony Mobile ще бъдат прехвърлени към други подразделения на компанията, като на тези в Европа и Китай ще бъде предложено доброволно пенсиониране.

Xperia 1

В резултат на поредното преструктуриране Sony Mobile ще се фокусира ексклузивно върху пазарите в Европа и Източна Азия, намалявайки драстично продажбите в Югоизточна Азия.

Естествено подобни мерки са предизвикани от спада в продажбите на Xperia телефоните, който се случва с темпове, които японският гигант не е очаквал. Nikkei допълва, че бесните темпове на спад в търсенето на смартфони не засягат само Sony, но и цялата индустрия. Може би това е причината играчи, като Samsunг, Huawei, Oppo и Xiaomi да са толкова агресивни на пазара?

Разбира се, остава питането, ако през следващите няколко години Sony не подобри резултатите си, дали въобще ще има смисъл поддържането на подобен бизнес и ще може ли отново легендарната компания да се състезава по адекватен начин с толкова малки ресурси, отделени за мобилното подразделение?

Апропо, за да не завършваме този текст в мрачни тонове, трябва да допълним, че Xperia 1 изглежда обещаващ и достатъчно различен флагман, който ще дебютира след малко повече от месец.

Четири идеи за евтин ъпгрейд с големи ползи за вашето РС

Тагове: